top of page

Att uttrycka din åsikt och stå på din egen sida

Det är många av oss som finner det jobbigt att uttrycka våra behov och känslor. För vissa kan det kännas så pass jobbigt att de inte gör det överhuvudtaget. Om vi inte står på vår egen sida eller uttrycker vår åsikt är risken stor att vi åsidosätter våra egna behov och istället fokuserar på andras behov och vilja. Det finns också en risk att vi tillåter andra att kliva över våra egna gränser. I det här blogginlägget kommer jag gå igenom några första steg att ta för att börja uttrycka din åsikt och stå på din egen sida!



Varför kan det kännas svårt att uttrycka sin åsikt?

En vanlig orsak till att vi inte uttrycker vår åsikt är att det är förknippat med jobbiga känslor så som till exempel skuld, rädsla, skam eller dåligt samvete. Vi är oroliga för hur andra ska reagera eller skäms kanske över att prioritera oss själva. Och när något är förknippat med obehag så kommer det vara en större utmaning att göra det.

En anledning till att det väcker obehagliga känslor kan bero på att vi har med oss en massa antaganden om det här med att stå upp för sig själv. Det kan vara antaganden som att det är egoistiskt att sätta egna behov framför andras eller att det bara kommer bli värre om jag uttrycker mina känslor.


Så utifrån att de här känslorna och antagandena gör sig påminda är det inte så konstigt att det kan vara svårt att stå upp för oss själva. Men om du bestämt dig för att skapa förändring och stå mer på din egen sida finns det några steg som du kan börja öva på redan idag!


Börja fånga fatt i vad du vill

Ett bra första steg är att börja fundera över vad du vill göra istället. Hur skulle du vilja agera i en specifik situation? Vilka egenskaper vill du sträva efter som partner/vän/kollega? Kanske landar du i vissa värdeord som är viktiga för dig. Om du till exempel skulle landa i att ärlighet är en viktig del i en relation, fundera då på vad det innebär att vara ärlig. Hur skulle du behöva agera då? Vilka beteenden behöver du öva på för att gå mer mot ärlighet? Att sätta en riktning för dig själv gör att du kan luta dig mot det och alltid ha med dig att du i alla fall agerade så som du vill och önskar, även om det känns jobbigt i stunden.


Planering!

Om vi vet att vi behöver ta upp något jobbigt med vår omgivning kan det vara hjälpsamt att förbereda sig inför det samtalet och planera hur vi ska agera. Dels kan det vara bra att fundera över tidpunkt och plats. Se till att ni har gott om tid och sitter i en lugn miljö. Det kan också vara bra att hitta ett tillfälle då motparten är mottaglig för det du vill få sagt. Det kanske exempelvis blir mindre lyckat ifall jag ska ta upp en diskussion tidigt på morgonen när vi båda är på väg till jobbet, stressade och trötta.


Förutom tid och plats kan det även vara hjälpsamt om du för egen del formulerar ett syfte med konversationen. Vad är det du vill uppnå med samtalet? Vad vill du ha sagt? Att ha formulerat ett syfte eller skriva ner punkter som du vill ta upp kan öka chanserna att du får fram ditt budskap och har något att luta dig mot under samtalet.


Tydlighet

Men det allra viktigaste verktyget när det kommer till att uttrycka sina känslor och behov är att försöka vara så tydlig och konkret som möjligt. Vi har alla en tendens att vara lite otydliga när vi ska försöka uttrycka våra känslor eller behov. Men ju mer vaga och otydliga vi är, desto svårare är det för budskapet att nå fram till motparten. Man kan ofta tycka att ”andra borde förstå” vad man menar men så är tyvärr inte alltid fallet.


En hjälpsam regel kan vara att försöka formulera vad du tänker, känner och vill/behöver och att utgå från dig själv och din upplevelse. Ibland är det lätt att vi istället börjar prata om vad motparten gör/inte gör, vilket lätt skapar en grogrund för konflikt då motparten känner sig attackerad. Så utgå från din egen känsla och upplevelse och kommunicera vad du känner, tänker och vill:


jag tänker…

jag känner…

jag skulle vilja/jag behöver…


Att förhålla sig till omgivningens reaktioner

Oftast är ett stort hinder för gränssättning att vi är oroliga för vilken reaktion vi kommer att mötas av när vi exempelvis uttrycker våra behov. Men tyvärr är det krassa svaret att vi behöver vara beredda på reaktion. Om vi är mer öppna för att vi förmodligen kommer att stöta på reaktion, så kanske vi är lite bättre rustade för att ta steget mot att stå upp för mig själv. Andra personer har rätt att få reagera, men du kan aldrig ha ansvar för hur en annan person uppfattar eller väljer att tolka ditt budskap. Hur andra personer känner eller reagerar är utanför vår kontroll så det vi vill fokusera på är våra egna beteenden och hur vi vill behandla oss själva och andra.


Steg att ta redan idag


Sätt dig ner i lugn och ro och skriv ner hur du skulle vilja agera och vilka kvaliteter du vill sträva efter som partner/vän/familjemedlem. Välj sedan ut ett konkret beteende som du kan testa. Exempelvis kanske du kommer fram till att du vill öva på att berätta om hur du mår eller att ta upp ett önskemål till din motpart.


P.S. Om du vill veta mer om hur du kan stå på din egen sida och även hur du kan öva på att säga nej, kan du lyssna på min podcast Lyckopusslet avsnitt 4. Finns på Spotify och Apple Podcast.


bottom of page