top of page

Börja ta steg mot förändring

Vill du göra en förändring i livet? Eller skulle du vilja få in mer av ett visst beteende i din vardag?


Vare sig det handlar om att våga sätta gränser, komma igång med träning eller börja med en ny hobby kan beteendeförändring ibland vara svårt och lite läskigt.



Förändring är inte lätt. Många gånger är utfallet ovisst och vi har inga garantier på att det kommer att bli bra. Den ovissheten kan få oss att stanna kvar i våra nuvarande beteendemönster eftersom att det ger en känsla av trygghet. Dessutom behöver vi inte riskera att misslyckas så länge vi inte försöker.


Men att ha siktet inställt på att undvika obehag och ovisshet kan också skapa begränsningar för oss när det handlar om att börja ta steg mot att leva det liv som vi vill leva.


Att istället öva på att se obehag som en naturlig del i förändringsprocessen kan göra att vi börjar gå mot den riktning vi har satt upp för oss själva. Situationerna som utlöser obehag och ovisshet kan skapa förändringar som på sikt är mer värdefulla för oss.


Så för att skapa en mer hanterbar plan för förändring finns det vissa förhållningssätt som kommer att underlätta för dig. Här kommer tre tips för att komma igång:


1. Sätt din riktning


Vad vill du förändra? Vilka beteenden vill du röra dig mot? Vad vill du göra mer av som du kanske drar dig för just nu? Det är svårare att komma igång med beteendeförändring eller skapa nya vanor om vi inte har en tydlig riktning för oss själva. Så fundera på varför den här förändringen känns viktig för dig. Om vi dessutom har satt en tydlig riktning mot vad vi vill sträva efter, kan vi lättare bryta ned förändringen i små, hanterbara steg som vi kan ta i vår vardag.


2. Se det som ett experiment


Genom att testa ett nytt beteende får du ny information som tar dig framåt. Ha ett nyfiket förhållningssätt och observera vad som händer när du börjar ta steg mot förändring.

Med ett mer nyfiket förhållningssätt där vi ser nya situationer som tillfällen för nya upplevelser och lärdomar kan vi skapa snällare förutsättningar för oss själva att lyckas med vår beteendeförändring.



3. Fokusera på steget, inte resultatet


Lägger vi för mycket fokus på hur resultatet kommer att bli är risken stor att vi inte vågar ta steget. Det är lätt att vi fastnar i tankar om att ”det kommer aldrig att gå” eller ”jag kommer göra bort mig”. Dessa tankar kan lätt övertyga dig att stanna kvar i trygghetszonen och hindrar dig från att skapa förändring.

Så fokusera på steget, inte vad utfallet kommer att bli. Beröm dig själv för att du tog steg mot förändring, även om utfallet blev annat än vad du hoppades på.


Med hjälp av den här typen av förhållningssätt kan vi skapa mer hanterbara och realistiska förutsättningar för att komma igång med nya vanor, utmana oss själva eller ta steg mot hur vi vill leva vårat liv.



Var beredd på upp och nedgångar

Precis som med allt annat som vi lär oss så kommer vi att halka tillbaka i gamla beteendemönster till och från. Det är helt naturligt och det händer oss alla. Precis som när man lär sig att cykla eller spela gitarr behöver man kämpa på ett tag innan man lär sig ordentligt. Så ha ett snällt förhållningssätt även till själva förändringsprocessen. Lär dig av bakslagen, utvärdera och planera in ett nytt steg utifrån den nya informationen som du har fått med dig.



bottom of page