Många av oss kan känna prestationsångest kopplat till våra arbeten. Vi kan uppleva en känsla av otillräcklighet och att vi känner oss som en "bluff". Att ha tankar om att vi är otillräckliga (trots att vi är kompetenta och sköter vårt arbete väl) kallas för imposter syndrome eller imposter thoughts. Läs vidare i inlägget för att få veta mer om vad imposter syndrome är och hur du kan förhålla dig till det.

Vad är imposter syndrome?
Imposter syndrome är en upplevelse av att man, trots att man är kompetent och sköter sitt arbete, känner sig otillräcklig. Vid imposter syndrome kan det kännas svårt att tro på att ens egna framgångar är tillräckliga eller att vi är förtjänta av framgången. Det handlar också om en rädsla för att bli upptäckt av andra som en ”bluff”. Att ha dessa tankar om att vara otillräcklig och rädslan för att bli upptäckt är väldigt vanligt så därför kallas det ibland imposter thoughts, eftersom att det förekommer hos så många av oss.
Hjärnans genvägar
En av anledningarna till att dessa tankar kan växa sig starka beror på att vi kan fastna i det vi kallar för “tankefällor”. Tankefällor handlar om att vi drar snabba slutsatser om oss själva eller om andra utan att vi har tillräckligt med information. Det blir som en genväg hjärnan tar för att göra en snabb analys av situationen, men som tyvärr gör att vi inte riktigt får en ärlig bild av hur verkligheten ser ut
.
En av de mest framträdande tankefällorna vid just imposter syndrome är det som kallas för “fundamentala attributionsfelet”: att se vår egen framgång som ett resultat av yttre faktorer och att misslyckanden beror på inre faktorer. Om jag tex håller en föreläsning som gick bra kanske jag då (utifrån det fundamentala attributionsfelet) drar slutsatsen att det beror på att “det var ett enkelt material, alla kollegor är ju så snälla de skulle ändå aldrig säga något negativt”. Likaså drar jag slutsatsen om att eventuella misslyckanden beror på mig som person, snarare än att det kan bero på yttre faktorer. Om jag tex skulle ha krångel med tekniken under föreläsningen kanske jag utgår från att det är fel på mig, “jag är inkompetent”, snarare än att det lika gärna skulle kunna bero på att tekniken inte funkade som den skulle.
Är det hjälpsamt eller inte?
När dömande, kritiserande eller jobbiga tankar dyker upp om din prestation på jobbet, testa då att ställa dig själv någon av följande frågor:
Har jag hört den här tanken förut?
Får jag ut något av att lyssna på den tanken igen?
Om jag låter tanken styra mina beteenden, kommer den hjälpa mig att förbättra mitt liv?
Hur blir mitt liv här och nu och framåt om jag låter den här tanken bestämma?
Dessa frågor tar inte magiskt bort de jobbiga tankarna men de kan hjälpa dig att se tankarna lite på håll, och att välja aktivt om du vill fortsätta ge tankarna uppmärksamhet och utrymme eller inte .Det är annars lätt hänt att vi försöker diskutera med oss själva och analysera tanken för att se om den är sann eller inte. Men det viktiga kanske egentligen inte är sanningshalten i tanken utan om det är hjälpsamt för dig att lyssna på den. Alla människor kan få dessa tankar till och från, och det är mänskligt att ha orostankar om att bli granskad eller bedömd av andra. Det är en programmering som vi har med oss sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia.
Öva på att notera tankarna och känslan av obehag
Eftersom att känslan av osäkerhet är mänsklig kommer vi inte kunna bli av med tankarna eller alltid känna oss säkra och trygga i vår kompetens och prestation. Därför behöver vi öva på att möta tankarna och känslan av obehag, och se om det går att förhålla sig till den upplevelsen med förståelse och öppenhet utan att fastna vid tankarna. Man kan se på tankarna lite som reklamannonser på Instagram eller skräppost i inkorgen; vi noterar snabbt att de är där men stannar oftast inte till vid dem. Så öva på att notera tankarna och känslan men att sen skifta fokus till det som pågår runt omkring dig och använd omgivningen och dina beteenden för att aktivt lägga din uppmärksamhet någon annanstans.
Ta steg mot den personen du vill vara
När du har öppnat upp för att notera och möta tankar om otillräcklighet, och när du har landat i att de tankarna inte kommer hjälpa dig framåt, är nästa steg att aktivt agera mot den person du vill vara - oavsett imposter thoughts eller inte. Se om du kan komma i kontakt med dina värden för hur du vill vara på arbetet. Vilka kvaliteter och egenskaper vill du sträva efter i din professionella roll? Vilka värden eller delar i arbetet är viktiga för dig? Vilka personliga mål vill du fortsätta närma dig och ta steg mot? Genom att öppna upp för att dessa tankar dyker upp, och tillsammans med dem ändå agera utifrån den personen du vill vara, gör att du medvetet och aktivt tar steg mot ett mer berikande och värdefullt liv, istället för att du fastnar i att debattera med tankar om otillräcklighet.
P.S. Om du vill veta mer om imposter syndrome kan du även lyssna på Lyckopusslet podcast avsnitt "Tänk om jag bara är en bluff?" . Du hittar avsnittet under fliken "Podcast".