Att uppmana oss själva att tänka positivt är ganska lätt när vi känner oss glada, livet flyter på och vi är peppade. Men när vi känner oss nere, stressade, oroliga eller rör oss i motvind är det desto svårare att försöka tänka positivt.

I dagens samhälle möts vi oftast av den här typen av uppmaningar. Många självhjälpsböcker informerar om att vi ska tänka positivt eller säga affirmationer till oss själva. Även vår omgivning så som vänner, familj eller bekanta kan lätt hamna i den här typen av uppmaningar. Kanske har du möts av kommentarer så som ”tänk inte på det”, ”släpp det” ”äsch, fokusera på det positiva istället”. Så det är inte så konstigt att vi kan hamna i den här typen av förhållningssätt till våra egna tankar. Men när vi säger till oss själva att vi ska ”tänka positivt” så innebär det ju också en strävan efter att sluta tänka negativt. Saken är den att vi inte kan styra våra tankar på det sättet.
Myten om kontroll
Vi är vana att kunna kontrollera yttre omständigheter. Om glödlampan är trasig kan vi byta ut den, om datorn krånglar kan vi ringa kundsupport eller om vi tröttnar på en pryl så kan vi köpa nytt. Det finns mycket i vår omgivning som vi kan påverka och kontrollera, vilket gör att vi lätt drar slutsatsen att vi även borde kunna kontrollera våra inre upplevelser så som tankar och känslor.
Problemet är att det inte riktigt fungerar så med våra tankar. Även om vi alla skulle vilja bli av med våra negativa och självkritiska tankar så kan vi inte styra vilka tankar som dyker upp i hjärnan.
Ständig kamp
När vi säger till oss själva att vi ska tänka positivt så blir det per automatik att vi börjar ge oss in i en kamp mot våra tankar. Man kan likna det vid ett parti schack; vi har de positiva tankarna mot de negativa tankarna. I vår strävan efter att tänka positivt börjar vi rikta vårt fokus och vår energi på att vinna den här matchen; så fort en negativ tanke dyker upp kontrar vi med en positiv tanke. Utmaningen med att gå in i den här kampen är att hjärnan är otroligt kreativ när det gäller att komma på nya argument för både den positiva och negativa sidan. Resultatet blir ett oändligt flöde av tankar från båda sidor, vilket gör att vi hamnar i en oändlig match som blir svår att vinna.
Dessutom attraherar positiva tankar tyvärr lätt negativa tankar. Om vi har en positiv tanke ”jag är en bra vän” är hjärnan snabb med att komma på en negativ tanke: ”nej det är du inte, kommer du inte håg den där gången när du glömde gratta din kompis på hennes födelsedag?”
Kostnaden av "tänk positivt"
Som du hör är det här något som vi lätt kan trassla in oss i. I vårt försök att ta oss bort från de negativa tankarna hamnar vi bara djupare och djupare i kampen. Dessutom är det lätt att vi också börjar döma oss själv för att vi inte kan upprätthålla det positiva tänkandet. Och helt plötsligt har vi ännu mer negativa tankar som vi måste kämpa emot.
Sammanfattningsvis kan man säga att uppmaningen ”tänk positivt” snarare gör oss mer dömande och kontrollerande över oss själva, vilket är motsatsen till det som vi ville uppnå med uppmaningen från första början.
Öppenhet och icke-dömande
Så hur ska vi då förhålla oss till de negativa tankarna? Den mer hjälpsamma strategin på lång sikt är att börja ta steg mot att vara mer öppen och icke-dömande mot dina inre upplevelser (oavsett negativa eller positiva). Att vara mer öppen och icke-dömande handlar om att kunna observera sina tankar på håll och låta dem passera utan att gå in i en debatt med dem. Vi vill helt enkelt släppa kampen mot tankarna.
Att närma sig ett öppet och icke-dömande förhållningssätt till sina tankar är en utmaning till en början och vi behöver öva en hel del innan det kommer sig mer naturligt. Här kommer ett första steg som du kan öva på:
Steg att ta redan idag:
Notera tanken: när en självkritisk eller negativ tanke dyker upp kan du benämna den och notera att det sker. Du kan säga till dig själv ”Jag noterar att jag har en tanke om att inte duga”. Du kan också sätta ett namn på tanken/upplevelsen: ”Nu är den inre kritikern igång och pratar igen”. Genom att notera och namnge tanken tar du de första stegen mot att vara mer öppen för dina upplevelser och att se dem mer på håll.
P.S. Även om du jobbar aktivt med ovanstående verktyg kommer du förmodligen falla in i en debatt med dina tankar eller få en dömande tanke. Det är helt okej! Glöm inte att det är precis så hjärnan fungerar. Det betyder inte att du har misslyckats. Så var snäll och ödmjuk mot dig själv i arbetet med att hitta ett nytt förhållningssätt till dina tankar.
Om du vill höra mer om utmaningen med uppmaningen ”tänk positivt” samt få fler verktyg för att förhålla dig till dina tankar kan du lyssna på min podcast Lyckopusslets första avsnitt "Sluta tänk positivt". Podcasten hittar du på Spotify eller Apple Podcast.