top of page

Självkänsla och självförtroende - vad är skillnaden?

Det är lätt hänt att blanda ihop begreppen självkänsla och självförtroende. I det här inlägget kommer vi gå igenom hur man kan se på självkänsla och självförtroende, samt introducera små steg som du kan göra för att stärka detta hos dig själv.



Självförtroende

Självförtroende handlar om vår uppfattning om att vi kan göra en sak framgångsrikt eller hålla en viss standard i det vi gör. Det kan handla om självförtroende i speciella färdigheter (jag är bra på fotboll), i sociala relationer (jag är en bra lyssnare), hur vi hanterar vissa omständigheter (jag är bra på att hantera stressiga situationer), eller andra aspekter i livet. 


Det är inte helt ovanligt att vi har uppfattningen om att självförtroende är en känsla. Att självförtroende handlar om att jag ska känna mig orädd, att jag ska ha en övervägande bra känsla i kroppen och att jag inte ska vara rädd för att misslyckas. Men att agera med självförtroende är snarare att ha modet att agera oavsett hur jag känner mig. När jag har självförtroende kring en viss aktivitet väljer jag att ta ett steg mot det som är viktigt för mig, och jag har modet att ta det steget, trots att det känns obehagligt. Om jag till exempel är bra på att spela fotboll och ska spela en viktig match så kan jag fortfarande känna ångest eller osäkerhet inför matchen, men jag väljer att spela ändå. Självförtroende handlar alltså om att lita på mig själv i att göra det som är viktigt för mig. 


Självkänsla - hur du ser på dig själv

Självkänsla hänvisar inte till någon särskild egenskap eller färdighet och det handlar heller inte om vad vi tror att vi kan eller inte kan göra. Det handlar snarare om den övergripande åsikten som vi har om oss själva och det värde vi sätter på oss själva som individer. Vi kan till exempel ha en positiv åsikt (jag är tillräcklig) eller en negativ åsikt (jag är värdelös) om oss själva.


Tecken på att man har en negativ åsikt om sig själv, en låg självkänsla, kommer ofta i uttryck genom en känsla av att ens sanna jag är svag, otillräcklig eller dålig. Man besväras ofta av tvivel om sig själv och de tankar som man har om sig själv är till stor del dömande, kritiska eller elaka. Det kan också vara svårt att känna att man har ett värde eller att man förtjänar de fina sakerna i livet. Ofta kan man vid en låg självkänsla hamna i beteendemönster där vi inte uttrycker våra egna behov, har svårt att gränssätta eller fastnar att undvika utmaningar/möjligheter. 


När man tänker på begreppet självkänsla eller att ha “en bra självkänsla” ska vi se upp för att blanda ihop begreppet med en extrem eller orealistisk positiv syn på oss själva. Att tänka överdrivet positivt om mig själv är inte att ha en hälsosam självkänsla. Det är inte hjälpsamt att gå mot extremen där jag blir självupptagen, övertygad om att jag är perfekt eller alltid sätter mina egna behov främst framför välmåendet hos andra eller känner mig berättigad till att alltid få så som jag vill. Så att övertala sig själv om att man är perfekt och där man inte vill se eller kännas vid sina svagheter (som vi alla har som människor), då kan det lätt leda till att man uppfattas som självupptagen eller arrogant. 


Gå mot en sund och nyanserad bild av oss själva

Så istället vill vi (som i så mycket annat) sträva efter en balans, där vi har en sund och nyanserad åsikt om oss själva. Det innebär att  vi i stora drag kan ha en positiv känsla om vårt eget värde, att det är okej att vara just jag. Och det innebär även att vi har en balanserad och nyanserad bild av oss själva: vi har våra svagheter, vi begår misstag, vi har saker som vi ångrar och det finns saker med med oss själv som vi skulle vilja förändra. Men vi kan också se att vi har styrkor, fina egenskaper, färdigheter och saker vi har åstadkommit i livet som vi är stolt över. Med en hälsosam syn på oss själva kan vi låta både våra styrkor och svagheter få lika stort utrymme.  Så med en sund och nyanserad åsikt om oss själva kan vi acceptera oss själva så som vi är, både de styrkor och svagheter som vi har. Vi känner oss tillfreds med att vara en del av livet och njuta av det fina som hör till.


Vad du kan börja göra redan idag

Det finns vissa steg som du kan ta redan idag för att börja stärka beteenden som går i linje med att agera med mod och att behandla sig själv på ett accepterande och balanserat sätt:


Fake it until you make it!

Om jag beter mig ängsligt, osäkert och utifrån vad mina självkritiska tankar säger så är det nästan omöjligt för självkänsla och självförtroende att magiskt göra entré. Och vi kan tyvärr inte beställa en känsla av mod, glädje eller trygghet. Istället behöver vi agera först och i vissa fall följer känslan efter. Så fundera över självsäkra beteenden, kanske genom att använda någon person i din närhet som du gissar är trygg i sig själv, och öva på att göra dom beteendena du också om du känner att det går i linje med hur du vill vara som person. Det skapar bättre förutsättningar för självkänsla och självförtroende att få fäste i dig, och oavsett har du ju då i alla fall betett dig som den personen du önskar vara och då kan du ju alltid luta dig mot det. 


Gör mer av aktiviteter där prestation eller självkritik inte är i fokus 

Mycket i livet handlar om prestation, både i karriär och privatliv. Om vi ofta är i situationer där prestation på olika sätt är i fokus eller där vi inte känner oss helt trygga eller sedda för de vi är blir vi mer sårbara för att självkritiska och dömande tankar ska få fäste. För att försöka balansera upp det lite är det ofta hjälpsamt att göra mer av det som får oss att må bra, där vi inte känner oss bedömda, där det inte spelar någon roll hur duktiga vi är och där självkritik och prestationsångest tystnar lite för att vi kommer till vår rätt som de vi är. Det kan vara att umgås med personer du tycker om, göra saker själv eller att spendera tid i kravlösa sammanhang. Då samlar du kraft att kunna stå mer stadigt i situationer där prestation och tvivel tar mer plats. 


P.S. Om du vill veta mer om självkänsla och självförtroende kan du även lyssna på Lyckopusslet podcast avsnitt "Självkänsla och självförtroende!" . Du hittar avsnittet under fliken "Podcast".



bottom of page