Mindfulness är ett klurigt begrepp och det kan vara lätt att missförstå vad mindfulness egentligen handlar om. På svenska brukar vi prata om medveten närvaro. I det här inlägget får du läsa mer om fyra vanliga myter om mindfulness, vad mindfulness egentligen är och hur du kan börja öva på mindfulness i din vardag.

Fyra vanliga myter om mindfulness
Nedan följer fyra vanligt förekommande myter om mindfulness:
Mindfulness = meditation
Det här är förmodligen den allra vanligaste missuppfattningen om mindfulness. Det finns otroligt många sätt för dig att praktisera mindfulness, meditation är bara en liten del av att praktisera medveten närvaro. Så att öva på medveten närvaro behöver inte innehålla någon typ av meditiationsövning överhuvudtaget. Att praktisera meditation är mer av en formell övning i medveten närvaro, men det kan ofta vara enklare att få till informella övningar i medveten närvaro, till exempel att medvetet rikta vår uppmärksamhet mot det vi gör just nu.
Mindfulness = avslappning
Det är lätt hänt att vi tror att om vi är medvetet närvarande så kommer vi känna oss avslappnade och lugna. Men vi kan vara medvetet närvarande och praktisera mindfulness även i laddade situationer. Om vi till exempel känner stark ilska eller sorg kan vi vara närvarande i att öppna upp för känslan, få kontakt med här och nu trots att vi är långt ifrån avslappnade. Mindfulness i det läget handlar mer om att kunna låta våra känslor finnas där, följa dem och låta dem komma och gå.
Mindfulness= kontrollera våra tankar
En annan myt är att mindfulness handlar om att vi ska tänka positivt och bli av med negativa tankar. Mindfulness och medveten närvaro handlar snarare om att bli medveten om våra tankar och att låta dem komma och gå. Via medveten närvaro kan vi göra aktiva val kring tanken; om vi ska ge den utrymme eller om vi ska haka loss från den. Om vi försöker ta till mindfulness för att bli av med jobbiga tankar så är vi snarare inne i form av distraktion.
Mindfulness= en strategi för att må bra, känna sig lycklig och glad
Mindfulness handlar om att tillåta känslans naturliga gång. I våra liv kommer vi att uppleva en variation av känslor; både behagliga känslor (glädje och kärlek) men också jobbiga känslor så som ilska, rädsla och ledsenhet. Så ibland när vi är medvetet närvarande och praktiserar mindfulness så kommer vi att må bra eller notera behagliga känslor, men det kommer inte alltid vara så.
Så vad är mindfulness?
Man brukar se mindfulness/medveteten närvaro som en psykologisk färdighet för att leva mer effektivt och flexibelt, vilket innefattar att kunna rikta sin uppmärksamhet med öppenhet, flexibilitet och nyfikenhet. Istället för att kämpa emot våra tankar, känslor och inre upplevelser så vill vi inta ett öppet och nyfiket förhållningssätt och utifrån det kunna rikta vår uppmärksamhet på ett flexibelt sätt.
Vi kan använda oss av mindfulness för att ”vakna upp”, få kontakt med oss själva och för att lära oss att uppskatta helheten i livets alla stunder. Vi kan använda den för att utveckla självkännedom, att lära oss mer om våra känslor, tankar och beteenden. Vi kan använda det för att skapa djup kontakt med människor vi bryr oss om, inklusive oss själva.
Vi kan också använda mindfulness för att medvetet påverka våra handlingar.Till exempel att jag, även i situationer som väcker starka känslor, kan agera mer som personen jag vill vara, att jag kan göra plats för obehag på ett sätt där det inte kontrollerar mig och där jag helt enkelt är mer närvarande i mitt eget liv. Så med det sagt är mindfulness ett kraftfullt sätt att utveckla psykologisk motståndskraft och öka livskvaliteten.
Övning att testa i vardagen
Att börja öva på mindfulness behöver alltså inte innebära några långa meditationsövningar, utan snarare att börja stanna upp i vardagen och rikta din uppmärksamhet dit du vill. Nedan följer en enkel övning i medveten närvaro:
333-övning: notera 3 saker du ser, 3 saker du hör och 3 saker du känner (kroppsligt). Tex jag ser en grön växt, jag hör bilar köra förbi utanför huset, jag känner bordsskivan under mina händer/tröjan mot mina armar.
Genom att göra en kort 333-övning under dagen hjälper du dig själv att stanna upp i nuet och att medvetet delta i din omgivning.
P.S. Om du vill veta mer om mindfulness kan du även lyssna på Lyckopusslet podcast avsnitt "Sanningen om mindfulness" . Du hittar avsnittet under fliken "Podcast".