Kanske känner du igen dig i den där jobbiga känslan av att andra personer är bättre än vad du är? Kanske skrollar du på Instagram och ser någon annan som lever ett mycket härligare liv än vad du gör, är snyggare, har fler vänner, mår bättre eller köper dyrare saker än vad du gör. Det skapar lätt en känsla av att inte duga.

Varför hamnar vi i att jämföra oss och hur kan man förhålla sig till det på ett mer hjälpsamt sätt?
Till att börja med är jämförandet med andra någonting som är naturligt hos oss människor. Historiskt sett har det varit viktigt för vår överlevnad att tillhöra en grupp. Tillsammans med gruppen kunde vi säkerställa föda, trygghet och skydd mot andra grupper. Man kan säga att vi är programmerade att hela tiden jämföra sig med andra: Passar jag in? Gör jag rätt? Gör jag tillräckligt? Att jämföra sig med andra säkerställde att vi var en del av gruppen och minimerade risken att bli utesluten ur gruppen.
Problemet med den här typen av programmering i hjärnan är att vi inte längre är i mindre grupper där vi kan jämföra oss med ett litet antal människor. På grund av sociala medier kan vi nu jämföra oss med miljontals andra människor på en och samma gång. Med sociala medier är vi endast ett klick bort från att hitta någon som är snyggare, mer framgångsrik, smartare, mer vältränad och mer aktiv. Detta kan alltså bidra till ett konstant jämförande med konsekvensen av en ihållande känsla av att inte duga.
Dessutom förstärker dagens samhälle många gånger det ständiga jämförandet. I det västerländska samhället handlar mycket om att ständigt göra mer, prestera bättre och att uppnå materialistiska mål. Vi sätter en ”idealbild” över hur vi ”ska” vara och när vi inte når upp till den idealbilden så dömer vi oss själva eller fastnar i jobbiga känslor.
Sammanfattningsvis kan vi säga att jämförelser är något naturligt och mänskligt som vi alla hamnar i. Det är inget som vi kan bli av med eller som vi ska sträva efter att ta bort. I grunden försöker bara din hjärna hjälpa dig att överleva. Och ibland kan jämförandet till och med vara hjälpsamt. Om jag till exempel får en löneförhöjning kan det vara hjälpsamt att jämföra om mina kollegor med liknande kompetens och erfarenhet har fått en liknande höjning.
Vad händer om du lyssnar på tanken?
Utifrån att jämförande är något naturligt kan nästa steg bli att hitta ett mer hjälpsamt sätt att förhålla sig till de dömande tankarna. Fundera över vad som händer i dig när du fastnar i en jämförande tanke, till exempel ”alla andra är bättre än mig”. Hur får det dig att känna? Hur agerar du utifrån den tanken? Är det en tanke som är hjälpsam för dig när det handlar om att gå mot det livet du vill leva?
En intressant tankeövning kan vara att föreställa dig hur du hade bemött en nära vän om vännen beskrev samma tankar och känslor som du sitter med just nu? Förmodligen hade du inte sagt ”ja det stämmer att alla andra är bättre än dig och låt oss också gå igenom alla andra tillfällen då andra varit bättre än dig” utan du hade kanske försökt vara mer förstående och balanserad i ditt förhållningssätt gentemot din vän. Se om du kan applicera det förhållningssättet även på dig själv och dina egna dömande tankar.
Gå mot en mer balanserad utvärdering
Som jag tidigare nämnt så kan jämförelser och utvärderingar vara hjälpsamma för oss. Så om du behöver utvärdera en situation, kanske en presentation på jobbet eller en arbetsintervju, så kan du öva på att utvärdera din prestation på ett mer balanserat sätt. Utgå från dina egna, faktiska förutsättningar och lyft fram både styrkor och upplevda svagheter. Vad var det som gick bra med presentationen? Vad kan jag tänka på till nästa gång? Fanns det några omständigheter runtomkring som påverkade mig?
Steg att ta redan idag
Ett första experiment för att hitta ett hjälpsamt förhållningssätt till jämförandet kan vara att experimentera med mängden sociala medier. Experimentera med att reglera tiden för sociala medier under en vecka. Se över vilka konton du följer och vilken tid på dagen du är inne på sociala medier. Kanske kan du begränsa mängden till att endast sitta en stund vid lunch eller efter jobbet? Testa och ha ett nyfiket förhållningssätt! Se hur det påverkar dig och ditt välmående när du testar ett nytt upplägg.
Om du vill veta mer om varför vi jämför oss med andra och hur du kan förhålla dig till detta så kan du även lyssna på min podcast Lyckopusslet, avsnitt 3 ”Varför är alla andra bättre än vad jag är?”